Wyznasz równania prostych stycnzych
PanProblem: Wyznacz równania prostych stycznych do okręgu o równaniu x2 + y2 − 2y = 0 równoległych do
prostej y = 3x − 1
6 paź 20:17
PanProblem: Pomoże ktoś?
6 paź 20:39
5-latek: Narysuj sobie ta sytuacje na ukladzie wspolrzednych
Wyznacz srodek i promien okregu i narysuj ten okrag a takze na tym samym wykresie prosta
y=3x−1
poza tym wiemy co to jest styczna do okregu
6 paź 21:00
Basia:
każda prosta równoległa do Twojej ma równanie y= 3x+b
sposób 1
zbadaj dla jakich wartości parametru b układ równań
x2+y2 − 2y = 0
y = 3x+b
ma dokładnie jedno rozwiązanie
sposób 2
wyznacz środek S i promień r okręgu
zbadaj dla jakiej wartości parametru b
odległość S od prostej y=3x+b jest równa r
6 paź 21:03
5-latek: Dobry wieczor
Basiu .

Po prostu maja gdzies wykonywanie rysunkow co bardzo ulatwia rozwiazywanie
6 paź 21:12
Basia: Dobry wieczór
5−latku 
Czasami mam wrażenie, że nie tylko wykonywanie rysunków ............
6 paź 21:15
PanProblem: Jak wyznaczyć ten środek z tego i promień?
6 paź 21:18
Eta:

styczna ma równanie y= 3x+b w postaci ogólnej 3x−y+b=0
o: x
2+(y−1)
2=1 , S(0,1), r=1
odległość "d" środka S od stycznej jest równa

= r
|b−1|=
√10 ⇒ b=.... v b=....
zatem takie styczne mają równania:
y=3x+1+
√10 i
y= 3x+1−
√10
6 paź 21:26
bezendu:
A co jeszcze masz
Basiu na myśli ? Proszę o rozwinięcie wypowiedzi...
6 paź 21:30
5-latek: bezendu czasami milczenie jest −wiesz czym
6 paź 21:32
bezendu:
Ale chce poznać opinię na temat maturzystów/uczniów
6 paź 21:34
Basia: nie ma takiej
bezendu;
każdy człowiek jest innny, i trzeba go oceniać indywidualnie,
a uczeń/maturzysta też człowiek (podobno)
6 paź 21:37
PanProblem: skąd Ci się wzięła x2+(y−1)2=1
dlaczego tak skoro okrąg ma x2 + y2 − 2y = 0
6 paź 21:42
Basia:
(y−1)2 = y2 − 2y + 1
y2 − 2y = (y−1)2 − 1
podstawiasz za y2−2y i masz
x2 + (y−1)2 − 1 = 0
x2 + (y−1)2 = 1
albo z postaci ogólnej
x2 + 0*x + y2 − 2y+0 = 0
−2a=0
a=0
−2b=−2
b=1
c=0
r2 = a2+b2−c = 0+1−0=0 ⇒ r=1
6 paź 21:47
5-latek: takie rzeczy to powinny byc wiadome
Oba rownania przedstawiaj ten sam okrag
Tylko x
2+y
2−2y=0 to jest postac ogolna a x
2+(y−1)
2=1 to jest postac kanoniczna
Zobacz tu
https://matematykaszkolna.pl/strona/1734.html klikajac na niebieskie masz rozwiazanie . Prosze sie pouczyc
6 paź 21:51
PanProblem: Tyy no chyba robiąc zadanie się właśnie uczę, a że mam zaległości to już inna bajka i staram
się je właśnie nadrabiać.
6 paź 22:18
5-latek: Dlatego dbajac o to zebys to zrozumial podalem ten link.
Poza tym zycze powodzenia w nauce
6 paź 22:20