pomocy
student: Proszę o rozpisanie i objaśnienia co do rozwiazań − pomocy w ogóle tego nie rozumiem
1.Znaleźć wszystkie macierze X spełniające równanie macierzowe X mnożone razy XT =X2 +
macierz 1 1
−3 0
2. Udowodnić ,że dla dowolnej liczby naturalnej m zachodzi
macierze [1 a]m [1 ma] [ cosα −sinα]m [cos mα −sin mα]
[0 1] = [0 1] , [sinα cosα] = [sin mα cos mα]
6 paź 19:43
Krzysiek: 1. niech elementami macierzy X będą wyrazy a,b,c,d
wstawiasz do równania i wyliczasz a,b,c,d...
2.indukcyjnie próbuj
6 paź 19:48
studentkaaamat: w tym pierwszym wychodzą mi same sprzeczności i nie moge znależć błędu dlatego proszę o
pomoc

A co do tego dowodu indukcyjnego to chodzi o to ,że mam wstawić dodolną liczbę za m i obliczyć
bez rozpisywania na tezy i hipotezy i tak dalej?
6 paź 19:55
6 paź 20:04
studentkaaamat: co do pierwszego to to nie jest ten sam przykład
6 paź 22:22
Basia:
to ma być X*XT = X2 + A A ta wypisana ?
6 paź 22:41
studentkaaamat: tak .. nie wiem dlaczego ciągle wychodzi mi sprzeczność... sprawdzałam po kilka razy wszystko i
nic.. sprzeczność..
6 paź 22:50
studentkaaamat: mam pytanie co do macierzy rozpisanej do k potęgi.. jak mogę tą macierz rozpisać ?
6 paź 22:59
Basia: nie bardzo rozumiem pytanie;
próbujemy na ogół zapisać A2, A3 no góra A4, wyciągnąć wnioski
przeprowadzić dowód indukcyjny
6 paź 23:02
Basia: to pierwsze brutalnie i po prostu
X*X
T − X
2 = A
X*(X
T−X) = A
| b(b−c) a(c−b) | | | d(b−c) c(c−b) | |
| | | |
= | |
| | |
stąd
c(c−b) = 0 ⇔ c=0 lub c=b
dla c=b mamy
sprzeczność
dla c=0 mamy
b
2 = 1
−ab = 1
bd = −3
1.
b = 1 a= −1 d = −3
2.
b = −1 a=1 d=3
6 paź 23:18