parametr
52: | | −2x−3 | |
Określ liczbę rozwiązań równania | |
| |=m w zależności od parametru m. |
| | x+1 | |
Tego chyba nie muszę rysować, nie ?
| | −2x−3 | | −2x−3 | |
To rozpisuje na |
| =m v |
| =−m , tak ? |
| | x+1 | | x+1 | |
6 paź 19:29
Piotr 10: Możesz graficznie, znacznie lepiej będzie
6 paź 19:30
52: tylko że nie potrafię
6 paź 19:31
Piotr 10: | −2x−3 | | −2(x+1)−1 | | −1 | | −1 | |
| = |
| = − 2+ |
| = |
| − 2 |
| x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
6 paź 19:31
52: Ok już kombinuję : )
6 paź 19:32
Piotr 10: Jest to funkcja homograficzna.
| | 1 | |
y=− |
| wykres podstawowy. Później dokonujesz translacji o wektor .... , a następnie Wbox |
| | x | |
6 paź 19:32
52: wektor [−1,−2] ?
6 paź 19:35
Piotr 10: Tak
6 paź 19:36
Piotr 10: Jak będziesz przesuwał wykres nie zapomnij o asymptotach poziomych i pionowych
6 paź 19:38
52: Ok i teraz odczytuję z wykresu :
0 rozwiązań
1 rozwiązanie itd. ... ?
6 paź 19:48
Piotr 10: Jeżeli masz narysowany wykres funkcji ten po lewej stronie, to tak
6 paź 20:01
6 paź 20:26
Piotr 10: Literówkę masz jedna na początku zamiast ''−3'' powinno być 1. Zastanów się czy dla m=2 powinno
być 1 rozwiązanie(podpowiedź asymptota pozioma)
6 paź 20:30
Piotr 10: Asymptota pozioma jest to prosta do której wykres się zbliża, lecz jej ''nie dotyka''
6 paź 20:32
52: Ok i wg mnie powinno być no bo to co było na górze to zostaje i też jest brane pod uwagę
6 paź 20:34
Piotr 10: Ale zauważ, że jak ''odbijasz'' ten wykres na górę, to i asymptotę poziomą musisz odbić. Więc
dla m=2 będzie brak rozwiązań
6 paź 20:35
52: hmmm... no chyba że tak
6 paź 20:37