Uzasadnij, że dla każdej liczby całkowitej n liczba
kingstone: Uzasadnij, że dla każdej liczby całkowitej n liczba 3n+2 − 2n+2 + 3n − 2n jest
wielokrotnością liczby 10/
6 paź 19:20
6 paź 19:24
Saizou : 3n*9−2n*4+3n−2n=
3n(9+1)−2n(4+1)=
10*3n−5*2n
10*3n widać że jest wielokrotnością liczby 10
5*2n jest to iloczyn liczby 5 i 2 zatem dzieli się przez 10
6 paź 19:26
Beti:
= 3n*9 + 3n − 2n*4 − 2n = 3n(9+1) − 2n(4+1) = 10*3n − 5*2n = 10*3n − 5*2*2n−1 =
= 10(3n − 2n−1) = 10k, gdzie k ∊W
cbdu
6 paź 19:27