Funkcja liniowa. Wytłumaczenie/sprawdzenie zadań
hans: Witam,
mam problem z niektórymi zadaniami z funkcji liniowej. Proszę o wytłumaczenie zadań oraz
sprawdzenie tych, które już zrobiłem.
1. Wskaż wzór funkcji liniowej, której wykres jest prostopadły do prostej k: y= 1,5x − 1,5
Odp: y=−2/3
2. Wskaż wzór funckji liniowej, której wykres jest nachylony do osi OX pod kątem 150 (stopni) i
przechodzi przez punkt A(−2√3, 2)
Odp: ?
3. Wykres funkcji liniowej f(x) = 2x − 3a przecina oś OY poniżej punktu P(0, 6) wtedy i tylko
wtedy, gdy?
Odp: ?
4. Funkcja liniowa (fx) = (1−m)x + m2 − 1 jest rosnąca i jej wykres przecina oś OY w punkcjie
P(0, 3), jeśli:
Odp: ?
5. Które z poniższych równań opisuję prostą równoległą do osi OX?
a) y−x=0
b) x=√2/2−y
c) x=0
d) y−1=0
6. Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkty A(−2; −7), B(2; 5)
Odp: y=3x−1
7. Dana jest funkcja liniowa f(x) = −2x +4
Rozwiąż nierówność f(x+1) ≥ 3x−1
8. Funkcję liniową opisuje wzór f(x) = √2x + 2m − 1 gdzie x⊂R
a) Określ monotoniczność funkcji f. Odpowiedź uzasadnij.
Odp: Funkcja rosnąca, ponieważ X jest dodatnie
b)Wyznacz wartość m, dla której miejscem zerowym funkcji f jest √2
Odp: 1/2
c) Wyznacz wartość m, dla której wykres funkcji f przecina oś OY w punkcje o rzędnej −1
Odp: ?
d) Dla m=−3 oblicz współrzędne punktów przecięcia wykresu funkcji f z osiami układu
współrzędnych
Z góry dziękuje za pomoc, pozdrawiam!
6 paź 18:57
Kaja: 1. ok
2. a=tg150
0=tg(180
0−30
0)=−tg30
0=−U{
√3{3}}
y=ax+b
ponieważ pkt. A nalezy do wykresu tej funkcji więc można go podstawić:
2=−2+b
b=4
6 paź 19:03
Kaja: 3. punkt przecięcia z osią Oy to punkt (0,b) zatem b<6
ponieważ u nas b=−3a więc −3a<6
a>−2
6 paź 19:04
Kaja: 4. skoro funkcja liniowa jest rosnąca to współczynnik a tej funkcji jest większy od zera zatem
1−m>0 czyli m<1. skoro zaś wykres przecina os Oy w punkcie (0,3) więc b=3 czyli m2−1=3 zatem
m2=4. stąd m∊{−2, 2}. skoro więc m<1 i m∊{−2, 2} , to m=−2.
6 paź 19:08
Kaja: 5. d) to musi byc wykres funkcji stałej (wtedy a=0)
6 paź 19:09
Kaja: 6. ok
7.−2(x+1)+4≥3x−1
−2x−2+4≥3x−1
−5x≥−3 /:(−5)
podstawiasz po prostu do wzoru funkcji f x+1 zamiast x i rozwiązujem
6 paź 19:11
Kaja: a) rosnąca, ponieważ współczynnik a>0.
| | 1 | |
b)− |
| (podstawiasz f(x)=0 i x=√2) |
| | 2 | |
c) skoro przecina oś Oy w takim punkcie to znaczy że ten punkt to (0,−1). zatem −1=2m−1
czyli m=0.
d) po podstawieniu m=−3 mamy wzór f(x)=
√2x−7.
punkt przecięcia z osią Oy ma współrzędną x=0. zatem:
y=−7. czyli ten punkt to (0,−7)
punkt przecięcia z osią Ox ma współrzędną y=0. zatem:
0=
√2x−7
| | 7√2 | | 7√2 | |
x= |
| . czyli ten punkt to ( |
| , 0) |
| | 2 | | 2 | |
6 paź 19:19
hans: WOW, dzięki wielkie, za tak szybką odpowiedź, od razu te zadania łatwiejsze się wydają. Jeszcze
raz dzięki.
6 paź 19:22