LICZBY ZESPOLONE
Kinga: Znajdź element odwrotny liczby z=a+bi.
a,b c R, i2=−1
Chodzi mi o rozpisanie całego działania. Powinno wyjść: a/(a2+b2)+(−b)/(a2+b2) *i
6 paź 18:38
Basia:
| 1 | | 1 | | 1 | | a−bi | |
| = |
| = |
| * |
| = |
| z | | a+bi | | a+bi | | a−bi | |
| a−bi | | a−bi | |
| = |
| = ........................ |
| a2−b2i2 | | a2+b2 | |
dokończ; przecież gdyby nie jednostka urojona byłoby to zadanie na poziomie
II gimnazjalnej
6 paź 18:41
Kinga: Prawda, zawiodło chyba moje podejście do przedmiotu. Dzięki
6 paź 18:46