kombinatoryka
Maria: ile jest sposobów obsadzenia trzech stanowisk pięciorgiem kandydatow jeżeli
stanowiska są równorzędne i każdy kandydat może objąć tylko jedno stanowisko?
odpowiedź to 10 ale nie wiem czemu
6 paź 18:24
Basia:
| | | | 5! | | 4*5 | |
wybierasz 3 z pięciu czyli | = |
| = |
| = 10 |
| | | 3!*2! | | 1*2 | |
6 paź 18:33
Beti: skoro stanowiska są równorzędne, to używasz kombinacji:
| | | | 5! | | 3!*4*5 | | 20 | |
C53 = | = |
| = |
| = |
| = 10 |
| | | 3!2! | | 3!*2 | | 2 | |
6 paź 18:34
Maria: o jezu faktycznie >.< przepraszam jestem durna, dziękuję bardzo
6 paź 18:37