logarytmy
Siemanko: Siemanko, proszę o rozwiązanie paru logarytmów, bo po dzisiejszych zadaniach z sinusów i
cosinusów mój mózg zanika...
zadanka:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
log3 |
| x − 7log |
| 2 x + 14log |
| x−8>0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1+2x | |
log |
| (log2 |
| ) > 0 |
| | 2 | | 1+x | |
Prosiłbym o dokładne rozpisanie, bo mam sieczkę z mózgu, a dziś czeka mnie jeszcze fizyka

DZIEKI ZA POMOC!
6 paź 18:17
Siemanko: w pierwszym mamy x do potęgi 1/2logarytmu itd.
w drugim jest logarytm do 3 przy podstawie 1/2 z x odjąć 7logarytmów do kwadratu przy podstawie
1/2 z x dodać 14 logarytmów przy podstawie 1/2 z x odjąć 8
a w ostatnim logarytm przy podstawie 1/2 z logarytmu przy podstawie 2 z 1+2x przez 1+x > 0
tak, jakby ktoś nie widział
6 paź 18:22
Siemanko: ludzie pomóżcie, nie bądźcie obojętni :x
6 paź 18:33
Beti:
czy pierwszy przykład wygląda tak?
x = 1
6 paź 18:37
Siemanko: z pierwszy i 2 sobie poradziłem, zostało mi tylko 3,

tak, pierwszy tak wyglądał.
6 paź 18:40
PW: Pierwsze:
Ustalamy dziedzinę (x>0). Równanie xu=1 oznacza, że u=0, w tym wypadku ...
6 paź 18:40
Kaja: 2. zał. x>0
t=log12x
t3−7t2+14t−8>0
t3−8−7t2+14t>0
(t−2)(t2+2t+4)−7t(t−2)>0
(t−2)(t2−5t+4)>0
(t−2)(t−1)(t−4)>0
t∊(1;2)∪(4;+∞)
log12x>1 i log12x<2 lub log12x>4
12x>10 i 12x<100 12x>10000
x>20 x<200 x>20000
x∊(20;200)∪(20000;+∞)
6 paź 18:41
Siemanko: chociaż wait b też mi jakoś dziko wychodzi, tzn. wynik wyszedł właśnie ładny, a powinien być
dziki .. pomooocy.
6 paź 18:44
Siemanko: | | 1 | |
Kaju, tam w podstawie logarytmu na końcu mamy log |
| x>1 |
| | 2 | |
skąd Ci się wzięło 10 :x? prosiłbym o wytłumaczenie bo jestem zielony jak szczypiorek, do tego
| | 1 | |
momentu log |
| x>1 itd. doszedłem i ogarniam, bo jest łatwe, ale skąd nagle wzięła się |
| | 2 | |
10,100 i 10000 ?!

Dzięki za pomoc.
6 paź 18:47
Kaja: | | 1 | |
log |
| x>log10 (bo log10=1) |
| | 2 | |
teraz możemy opuści log i znak nierówności się nie zmieni bo podstawa jest >1 (podstawa
=10)
x>20
podobnie z innymi 2= log100 i 4=log10000
6 paź 18:51
Siemanko: Kaju źle zrozumiałaś bo to 1/2 jest w podstawie, a nie ma tam 10

Już ogarnąłem, jeszcze 3 i
jest fajnie.
6 paź 19:04
Siemanko: halo halo, ktoś pomoże uporać się z 3 ? bo utknąłem w momencie
zastanawiam się czy gdy x>0 to mogę pomnożyć mianownik razy licznik, czy nie powinienem?
6 paź 19:22
Kaja: coś tu chyba jest nie tak
6 paź 19:24
Kaja: czekaj już ci zapisze moje obliczenia
6 paź 19:24
Kaja: | | 1+2x | | 1+2x | |
zał. |
| >0 i log2( |
| )>0 i 1+x≠0 |
| | 1+x | | 1+x | |
| | 1+2x | |
(1+2x)(1+x)>0 |
| >1 x≠−1 |
| | 1+x | |
| | x | |
x∊(−∞;−1)∪(−12;+∞) |
| >0 |
| | 1+x | |
x(1+x)>0
x∊(−
∞;−1)∪(0;+
∞)
zatem x∊(−
∞;−1)∪(0;+
∞)
| | 1+2x | |
log12(log2 |
| )>log121 |
| | 1+x | |
1+x>0
x>−1
uwzględniając zał. x∊(0;+
∞).
6 paź 19:33