Rachunek prawdopodobieństwa
Nico: Spośród wszystkich liczb trzycyfrowych, w których zapisie użyto tylko cyfr 1, 0, 2 losujemy
jedna liczbę.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wylosowana liczba : a)nie dzieli się przez 10 b)jest
nieparzysta lub większa od 200.
a) Omega = 2*3*3=18
A= 2*3*2=12
P(A)=23
b) Omega = 2*3*3=18
Nieparzyste 2*3*1=6
Większe od 200
{(201),(210),(211),(212),(220),(221),(222)}
6+7=13
P(A)=1318
a w odpowiedzi jest P(A)=1118
gdzie popełniam błąd
6 paź 17:48
PW: Zbiory liczb nieparzystych oraz większych od 200 w tym zadaniu nie sa rozłączne − trzeba
zastosować wzór P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
6 paź 17:54
Nico: Hmyy
P(A)=618
P(B)=718
ale jaka będzie część wspólna ?
6 paź 17:58
PW: Takie liczby, które są jednocześnie nieparzyste i większe od 200 − wypisać A∩B= {(201,....} i
policzyć palcem.
6 paź 18:04
Nico: {(201),(211),(221)} razem 3
Wiec 618+718−318=59
Czyli coś źle
6 paź 18:16
PW: W B pominąłeś 202
6 paź 18:22
Nico: Oki dzięki, zgada się. Skąd mam wiedzieć kiedy taki wzór używać ?
6 paź 18:35
PW: Zawsze, gdy jest suma dwóch zbiorów "to lub tamto" (jeżeli część wspólna jest zbiorem
pustym, to też będzie dobrze, bo P(∅)=0).
6 paź 18:45
Nico: Oki dzięki
6 paź 18:48