matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż że dla każdej liczby naturalnej n liczba 4^n+9^n+U{1}{3}*6^n^+^1 jest kwad
kamczatka:
1
Wykaż że dla każdej liczby naturalnej n liczba 4
n
+9
n
+
*6
n
+
1
jest kwadratem liczby
3
całkowitej. Mam takie rozwiazanie:
1
1
4
n
+9
n
+
*6
n
+
1
=(2
n
)
2
+(3
n
)
2
+
*6*(2*3)
n
=(2
n
)
2
+(3
n
)
2
+2*2
n
*3
n
=(2
n
+3
n
)
2
3
3
ale nie mogę zrozumieć czemu tam jest 2*3 ?
6 paź 17:41
Bizon:
1
1
bo
*6
n+1
=
*6*6
n
=2(2*3)
n
3
3
6 paź 17:50
kamczatka:
aha dzięki.
6 paź 17:53