Tryg
52: Wykaż, że układ
| ⎧ | x−ysin a =2 | |
| ⎩ | xsin a + ycos2a=sina |
|
ma dla każdego kąta a dokładnie jedno rozwiązanie. Podaj to rozwiązanie.
W ogóle nie czaje na czym polega zadanie. Jakb ktoś mógł to rozwiązać krok po kroku.
6 paź 17:41
krystek: Wyznacz x i y i zobacz co otrzymasz
6 paź 17:48
krystek: W=cos2a+sin2a i jak widać W≠0 dla każdego a ma jedno rozwiązanie
6 paź 17:50
52: x=2−sin2a
y=−sin a
I dalej co trzeba zrobić ?
6 paź 18:54
52: Pomoże ktoś ?
6 paź 19:20
krystek: Jeżeli dobrze wyliczyłes x i y to już koniec (ja nie wyliczam)
6 paź 19:24
52: za to zad są 3pkt ... no ale spoko
6 paź 19:27
krystek: zapisz obl sprawdzę
6 paź 19:38
6 paź 19:45
krystek: Ok . A znasz met wyznaczników , którą szybciej liczymy?
6 paź 19:59
52: | | Wx | | Wy | |
Ok. Znam chodzi o to że x= |
| i y= |
| , tak ? |
| | W | | W | |
6 paź 20:23