mam taki problem
x<√2−x D=(−niesk.;2]
1) dla x (−niesk.;0]
x2>2−x
i tak dalej... i wychodzi mi rozwiązanie x (−niesk.;−2] U (1;+niesk) uwzględniam dziedzinę i
wychodzi
x (−niesk;−2)
2) dla x (0;2]
x2<2−x
i tak dalej... i wychodzi mi rozwiązanie x (−2;1) po uwzględnieniu dziedziny x (0;1)
Czyli rozwiązanie to x (−niesk;−2) U (0;1)
Ale (i tu jest mój problem) jeślibym rozważał 1) x (−niesk.;0) 2) x [0;2] to bym miał inne
rozwiązanie (x (−niesk;−2) U [0;1)
które rozwiązanie jest prawidłowe i dlaczego ?
dzięki
Następny mam problem
( i nie ostatni
)
x2−2=−x ⇔ (to to samo co) x(x2−2)=−x2 tylko dlaczego w drugim jest jedno więcej rozwiązanie
x∊R+\{1}
| 1 | ||
f(x) = | ||
| log7x |
| 1 | ||
dzięki nie wpadłem na to że logx 7= | ![]() | |
| log7 x |