Rozwiąż równanie U{x-2^4^2}{x-2^4^0}=0,8. Liczbę spełniającą to równanie zapisz
kamczatka: | | x−242 | |
Rozwiąż równanie |
| =0,8. Liczbę spełniającą to równanie zapisz w postaci 2n, |
| | x−240 | |
gdzie n∊C
6 paź 17:36
Bizon:
244
6 paź 17:43
kamczatka: jak to wyliczyłeś?
6 paź 17:52
kamczatka: ?
6 paź 18:13
PW: Pewnie podstawił 240=a (i w konsekwencji a42=a•22=4a i rozwiązał równanie.
6 paź 18:18
Bizon:
a można tak
D: ....
a potem:
x−242=0,8x−0,8*240
0,2x=242−0,8*240
x=5*242−4*240
x=5*242−242=4*242=244
6 paź 18:28
kamczatka: mógłby ktoś to rozpisać od początku do końca ?
6 paź 21:38
kamczatka: mógłby ktoś to rozpisać od początku do końca ?
9 paź 20:53
bezendu:
Bizon już Ci rozpisał
9 paź 20:54
krystek: Ale Bizon Tobie rozpisał
9 paź 20:54
kamczatka: aha ok nie mogłem dojść jak on wymnożył ale teraz już wiem.
9 paź 21:04
kamczatka: czemu 5*242−242=4*242?
9 paź 21:07
kamczatka: ?
9 paź 21:16
kamczatka: ?
9 paź 21:57
9 paź 22:01