Granica
agata: a jak się oblicza granice w takich przykładach?
| | n2+2 | |
a) an=( |
| )n2 całość jest do n2 |
| | n2+1 | |
b)a
n=n(ln(n+1)−ln n)
i jeszcze mam problem z takim zadaniem
| | n−1 | |
d) wyznacz granice ( |
| )4n (o ile istnieje) w zależności od parametru t∊R |
| | tn+3 | |
6 paź 17:14
wredulus_pospolitus:
a)
| n2+2 | | n2+1 +1 | | 1 | |
| = |
| = 1 + |
| <−−− granica Eulera |
| n2+1 | | n2+1 | | n2+1 | |
6 paź 17:16
wredulus_pospolitus:
b)
przekształcasz do wyrażenia w ułamku ... i de'Hospital'em 'działasz'
c) patrz punkt (b)
6 paź 17:17
wredulus_pospolitus:
(d) patrz (a)
6 paź 17:17