Funkcja odwrotna
janedoe: Hej

Właśnie zaczęłam studia i już od samego początku mam kłopot z analizą matematyczną. Nie
wiem, jak się zabrać za większość przykładów, bo w szkole nie mieliśmy czegoś takiego.
Teraz próbuję zrobić zadania z funkcji odwrotnej i jeden przykład "zrobiłam", ale nie wiem, czy
dobrze.
y= log
2 (x−3)
x=log
2(y−3)
2
x= y−3
y=2
x+3
Czy to jest dobrze? Z tego, co próbowałam zrozumieć funkcja musi być bijekcją, żeby dało się
obliczyć funkcję odwrotną, tak?
Funkcja logarytmiczna nie jest chyba, ale jak sprawdzić iniekcję i suriekcję na przykład w
takim przykładzie?
y= 2x
2 +x − 3 albo y= |x−1|
Bardzo proszę o pomoc i jakieś wskazówki jak sobie radzić z takim nadmiarem materiału na
studiach
6 paź 17:10
wredulus_pospolitus:
to jest dobrze
pamiętaj jednak o dziedzinie
6 paź 17:11
wredulus_pospolitus:
bijekcja −−− funkcja różnowartościowa (logarytm jest ... bo to funkcja ściśle rosnąca) i 'na'
także jest (jeżeli odpowiednio skonstruowana zostanie dziedzina funkcji

)
6 paź 17:13
wredulus_pospolitus:
iniekcja (funkcja 'na') zależy od dziedziny

Niektóre funkcje mogą nie być różnowartościowe (suriekcja) dla D
f=R, ale dla ograniczonej
dziedziny już tak.
prosty przykład:
f(x) = x
2 <−−− nie posiada odwrotnej funkcji dl D
f=R
ale dla D
f = R
+ już tak (f
−1(x) =
√x)
a więc pytanie brzmi ... o jakiej dziedzinie tutaj mówimy
6 paź 17:15
janedoe: No właśnie tu jest problem, bo na kartce z zadaniami nie ma podanego niczego prócz y= −4x +5,
na przykład.
6 paź 17:19
wredulus_pospolitus:
w takim razie dziedziną przyjmujesz maksymalny przedział na którym dana funkcja jest 'na'
czyli dla y=log2x Df = <0,+∞)
6 paź 17:20
janedoe: Więc dla y=|x−1| , Df= R+ ?
6 paź 17:23
wredulus_pospolitus:
przedział −−− rozumiemy jako słowo 'zbiór' oczywiście
6 paź 17:24
wredulus_pospolitus:
nie ... Df = R ; ZWf = R+∪{0}
6 paź 17:24
janedoe: Chyba i tak nic z tego nie zrozumiem, bo dalej nie wiem, czy ten przykład ma funkcję odwrotną
czy nie...
6 paź 17:29
wredulus_pospolitus:
logarytm posiada funkcję odwrotną dla Df = <0;+∞) (bądź mniejszej) ... bo dla takiej
dziedziny jest 'na' (każdy 'x' ma jakiś 'y') i jest różnowartościowa (logarytm o podstawie 2
jest funkcją rosnącą)
6 paź 17:35
wredulus_pospolitus: jeżeli nie masz podanej dziedziny to wybierasz maksymalną dziedzinę dla której dana funkcja
jest 'na' ... i sprawdzić musisz tylko czy na tym zbiorze jest ona różnowartościowa
6 paź 17:36
Mila:

y= 2x
2 +x − 3
odwrotna istnieje dla funkcji różnowartościowej
| | −1 | | −1 | |
Możesz wyznaczyć odwrotną dla x≤ |
| lub x≥ |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | −1 | |
Rozważę przypadek dla x≥ |
| |
| | 4 | |
y=2x
2+x−3 przedstawiam w postaci kanonicznej
Zamiana zmiennych
| | 1 | |
y=− |
| +√0,5x+25/16 wykres symetryczny do wykresu f(x)=2x2+x−3 wzgledem |
| | 4 | |
prostej y=x
6 paź 17:36
janedoe: To mi wiele rozjaśnia, ale żeby być ekspertem to chyba jeszcze dużo zarwanych nocy przede mną
heh
6 paź 17:51