matematykaszkolna.pl
Funkcja odwrotna janedoe: Hej emotka Właśnie zaczęłam studia i już od samego początku mam kłopot z analizą matematyczną. Nie wiem, jak się zabrać za większość przykładów, bo w szkole nie mieliśmy czegoś takiego. Teraz próbuję zrobić zadania z funkcji odwrotnej i jeden przykład "zrobiłam", ale nie wiem, czy dobrze. y= log2 (x−3) x=log2(y−3) 2x= y−3 y=2x+3 Czy to jest dobrze? Z tego, co próbowałam zrozumieć funkcja musi być bijekcją, żeby dało się obliczyć funkcję odwrotną, tak? Funkcja logarytmiczna nie jest chyba, ale jak sprawdzić iniekcję i suriekcję na przykład w takim przykładzie? y= 2x2 +x − 3 albo y= |x−1| Bardzo proszę o pomoc i jakieś wskazówki jak sobie radzić z takim nadmiarem materiału na studiach
6 paź 17:10
wredulus_pospolitus: to jest dobrze pamiętaj jednak o dziedzinie
6 paź 17:11
wredulus_pospolitus: bijekcja −−− funkcja różnowartościowa (logarytm jest ... bo to funkcja ściśle rosnąca) i 'na' także jest (jeżeli odpowiednio skonstruowana zostanie dziedzina funkcji emotka )
6 paź 17:13
wredulus_pospolitus: iniekcja (funkcja 'na') zależy od dziedziny Niektóre funkcje mogą nie być różnowartościowe (suriekcja) dla Df=R, ale dla ograniczonej dziedziny już tak. prosty przykład: f(x) = x2 <−−− nie posiada odwrotnej funkcji dl Df=R ale dla Df = R+ już tak (f−1(x) = x) a więc pytanie brzmi ... o jakiej dziedzinie tutaj mówimy
6 paź 17:15
janedoe: No właśnie tu jest problem, bo na kartce z zadaniami nie ma podanego niczego prócz y= −4x +5, na przykład.
6 paź 17:19
wredulus_pospolitus: w takim razie dziedziną przyjmujesz maksymalny przedział na którym dana funkcja jest 'na' czyli dla y=log2x Df = <0,+)
6 paź 17:20
janedoe: Więc dla y=|x−1| , Df= R+ ?
6 paź 17:23
wredulus_pospolitus: przedział −−− rozumiemy jako słowo 'zbiór' oczywiście
6 paź 17:24
wredulus_pospolitus: nie ... Df = R ; ZWf = R+∪{0}
6 paź 17:24
janedoe: Chyba i tak nic z tego nie zrozumiem, bo dalej nie wiem, czy ten przykład ma funkcję odwrotną czy nie...
6 paź 17:29
wredulus_pospolitus: logarytm posiada funkcję odwrotną dla Df = <0;+) (bądź mniejszej) ... bo dla takiej dziedziny jest 'na' (każdy 'x' ma jakiś 'y') i jest różnowartościowa (logarytm o podstawie 2 jest funkcją rosnącą)
6 paź 17:35
wredulus_pospolitus: jeżeli nie masz podanej dziedziny to wybierasz maksymalną dziedzinę dla której dana funkcja jest 'na' ... i sprawdzić musisz tylko czy na tym zbiorze jest ona różnowartościowa
6 paź 17:36
Mila: rysunek y= 2x2 +x − 3 odwrotna istnieje dla funkcji różnowartościowej
 −1 
xw=

4 
 −1 −1 
Możesz wyznaczyć odwrotną dla x≤

lub x≥

4 4 
 −1 
Rozważę przypadek dla x≥

4 
y=2x2+x−3 przedstawiam w postaci kanonicznej
 1 25 
y=2(x+

)2

4 8 
 25 1 
y+

=2(x+

)2
 8 4 
 1 y 25 
(x+

)2=

+

4 2 16 
 1 
(x+

)=0,5y+25/16
 4 
 1 
x=−

)+0,5y+25/16
 4 
Zamiana zmiennych
 1 
y=

+0,5x+25/16 wykres symetryczny do wykresu f(x)=2x2+x−3 wzgledem
 4 
prostej y=x
6 paź 17:36
janedoe: To mi wiele rozjaśnia, ale żeby być ekspertem to chyba jeszcze dużo zarwanych nocy przede mną heh
6 paź 17:51