wielomiany,zadania-wazne,prosze o pomoc!
lalalove: np. 2x3 to znaczy 2x do 3 potęgi.
1.) Dane są wielomiany: w(x)=2x3+3x2−4 i p(x)=x−1. a) podaj stopień i wyraz wolny wielomianu
v(x)=w(x)p(x). b) zapisz wielomian "w" w postaci w(x)=k(x)p(x)+r.
2.) ROZWIĄŻ:
a) −2(x−3)(4−5x+x2) < 0 b) x4 (znak większe bądź równe > ) 81 c) 2x4 + 3x3 − 2x2 − 3x = 0
3.) Wyznacz wartości "a" i "b" tak, aby wielomian w(x)=2x3 − ax3 − (4b+1) x − 6 był podzielny
przez wielomian (x+2)(x−3) .
6 paź 17:06
Bizon:
w 3. pewnie powinno być −a2 ... a nie −ax3
6 paź 17:20
Bizon:
2a)
−2(x−3)(x−1)(x−4)<0 ⇒ 2(x−3)(x−1)(x−4)>0 ... i ustalaj
6 paź 17:26
Bizon:
2c)
x4≥81
x4−81≥0 ⇒ (x2−9)(x2+9)≥0 ⇒ (x−3)(x+3)(x2+9)≥0 i ustalaj
6 paź 17:29
PW: @lalalove : "np. 2x3 to znaczy 2x do 3 potęgi." − co Ty wypisujesz? To ma być wskazówka
do rozwiązania, czy jakieś nowe umowy co do zapisu?
6 paź 17:41
lalalove: po prostu wczesniej zadanie wysyłałam kolezance i zle mi sie wpisało,przeciez wiem,ze kazdy
wie,co znaczą potęgi,nie najeżdzajcie tak,boze..
6 paź 17:49
lalalove: sorry,tam w 3 zadaniu powinno być ax2 ,a nie ax3
sorry za błąd!
6 paź 17:53
Bizon:
3
2x+1
[2x3−ax2−(4b+1)x−6]:(x2−x−6)
−2x3+2x2−12x
(2−a)x2+(11−4b)x−6
zatem:
2−a=1 ⇒ a=1
11−4b=−1 ⇒ 4b=12 ⇒ b=3
6 paź 18:05