zapisz wyrazenie w jaki najprostszej postaci
Ewa:
(x+3)(4−x) / (x+2)(x−4)
6 paź 16:45
52: (4−x)=−(x−4) i możesz to wtedy skrócić : )
6 paź 16:46
Kostek:
D=R\{−2,4}
| | (x+3)(x−4) | | (x+3) | |
− |
| =− |
| |
| | (x+2)(x−4) | | x+2 | |
6 paź 16:47
Ewa: a to nie jest wtedy −x+4?
6 paź 16:47
Ewa: i skad ten minus? nie rozumiem
6 paź 16:49
52: To tak jakbyś −1 wyłączyła przed nawias tylko żę "1" się nie pisze ; )
6 paź 16:50
Ewa: jakos mi sie to nie klei. jesli chce miec te same nawiasy musze (4−x) zamienic na (x−4)
jesli to obroce wyjdzie (−x+4).
czyli musze zabrac to '' − '' z ''x'' i dac na sam poczatek ?
6 paź 16:53