matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jak to rozwiązać ?? ;(
domini1995:
e) 5
x
−25x5
−x
=24 jakto rozwiązać?
6 paź 16:42
Gustlik:
25
5
x
−
=24
5
x
Podstaw t=5
x
, t>0 bo funkcja wykładnicza a
x
zawsze jest dodatnia
25
t−
=24 /*t
t
t
2
−25=24t t
2
−24t−25=0 Δ=676, t
1
=−1 odpada, t
2
=25 Wracasz do starej niewiadomej: 5
x
=25 x=2
6 paź 16:50