rozwiąż układ równań
anna:
2x2+y2=4
2xy−2x=−5
6 paź 16:38
Vax: Dodaj stronami.
6 paź 17:02
anna: to nie jest takie łatwe ja się wydaje. Jak to umiesz czy mógłbyś to zrobić

6 paź 22:02
Vax: Dodając stronami dostajesz (x+y)2 + (x−1)2 = 0 skąd może być jedynie x=1 , y=−1, jednak
bezpośrednio sprawdzając dana para nie spełnia 2x2+y2 = 4, więc dany układ nie ma
rzeczywistych rozwiązań.
6 paź 22:19
pigor: ..słuchaj mądrych ludzi jakim niewątpliwie jest
Vax i myśl,
a wtedy np. tak :
2x2+y2= 4 i 2xy−2x= −5 /+ stronami ⇔ 2x
2+y
2+2xy−2x= −1 ⇔
⇔ x
2+2xy+y
2 + x
2−2x+1=0 ⇔ (x+y)
2+(x−1)
2=0 ⇔ x+y=0 i x−1=0 ⇔
⇔ x=1 i 1+y=0 ⇔ x=1 i y= −1 ⇔
(x,y)= (1,−1) ,
ale przez sprawdzenie stwierdzasz, że pra tych liczb, nie spełnia danego
układu, więc układ jest sprzeczny i to tyle . ...
6 paź 22:23
pigor: ..., ano właśnie, nie napisałem − ważne − sprzeczny w zbiorze liczb R .
6 paź 22:27