opisywanie figur za pomogą układów nierówności
Ewelina: hej, mam taki problem: mam zadanie z matematyki i nie pamiętam jednego wzoru, mianowicie chodzi
o to by opisac figurę geometryczna za pomocą wzorów funkcji kiedy są podane współrzędne
punktów to łatwe bo oblicza się a ze wzory (y2−y1)/(x2−x1) i współczynnik b po
podstawieniu.. ale jak mam obliczyć wzór prostej kiedy nie są podane współrzędne jednego
punktu? koles na matmie mówił o jakimś wzorze a1xa2=..... nie nie mam pojęcia co z tym
wzorem.. pliska pomocy xd
6 paź 16:37
PW: Może idzie o kryterium prostopadłości prostych
y=a1x+b1
y=a2x+b2
(iloczyn współczynników kierunkowych równy −1)?
6 paź 17:46