Pole powierzchni bocznej
yo: Pole powierzchni bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równe 12√3 cm2. Oblicz
objętość i pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa, wiedząc że przekątna ściany
bocznej tworzy z wysokością graniastosłupa kąt o mierze 60stopni.
6 paź 16:26
yo: halo
6 paź 18:32
Beti:

P
b = 12
√3
α = 60
o
P
b = 3ah = 12
√3 /:3
ah = 4
√3
i mamy układ równan:
ah = 4
√3
| a | |
| = √3 (bo tyle wynosi tg60o) |
| h | |
rozwiąż ten układ
6 paź 18:44
yo: ah=4√3
a=h√3
nie wiem jak dalej z tym układem
6 paź 19:02
Beti: podstaw do pierwszego równania:
h√3*h = 4√3
h2√3 = 4√3 /:√3
h2 = 4
h = 2
więc: a = 2√3
teraz podstaw do wzorów na V i Pc
6 paź 19:38