Jak rozwiązać to równanie? Może coś widać? Nie wiem.....
colki: |x2−9|=|x3−27|
6 paź 16:20
Kostek:
x2−9=x3−27
−x3+x2−9+27=0
−x3+x2+18=0
dokończ
6 paź 16:27
PW: @Kostek ! to dopiero "pół rozwiązania", czyli zero punktów. Może być także
x2−9 = −x3+27
|a| = |b| ⇔ a=b ∨ a=−b.
6 paź 16:54
colki: No okej, jestem w stanie to dokończyć, ale wpierw pytanie. Dlaczego usunąłeś moduły? Przecież
jeśli x jest liczbą ujemną będę miała nie x2−9=x3−27 tylko np.: −(x2−9)=−(x3−27) [załóżmy,
że x=(−10)]. Co wtedy?
6 paź 16:58
colki: Spoko, właśnie o to pytam.
6 paź 16:59