Wielomiany
Filip: Wyznacz takie wartości a,b,v dla których wielomian P(x)= x4 + 8x3 + ax2 + bx + c jest
podzielny przez wielomian Q(x)= x3 + 5x2 + 6x + 2
6 paź 16:18
Gustlik: Wskazówka:
x4 + 8x3 + ax2 + bx + c=(x3 + 5x2 + 6x + 2)(x−p)
Wymnóz nawiasy po prawej stronie, uporządkuj otrzymany wielomian i porównaj potęgi przy tych
samych współczynnikach x, jak przy sprawdzaniu równości wielomianów.
6 paź 16:25
Filip: Ok wychodzi, ale skąd dwumian (x−p) ?
6 paź 16:27
PW: Jeżeli wielomian P stopnia 4. jest iloczynem Q(x) i jakiegoś innego, to ten inny musi być
stopnia 1, czyli musi być dwumianem.
dx+f
d=1 (bo znamy wynik mnożenia, w którym współczynnik przy x4 jest równy 1), a Gustlik napisał
(−p) zamiast f, bu mu wolno, to tylko kwestia inteligentnego wyboru oznaczeń.
6 paź 17:37