matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Logarytmy
Ania:
Przeprowadź dowody: a) log
a
x
n
= n*log
a
x;
1
b) log
a
n
x =
log
a
x
n
6 paź 16:05
Godzio:
a) log
a
x
n
= log
a
(x * x * ... * x) = log
a
x + log
a
x + ... + log
a
x = n * log
a
x b) Dla x ≠ 1 mamy:
1
1
1
1
1
log
a
n
x =
=
=
*
=
* log
a
x
log
x
a
n
n * log
x
a
n
log
x
a
n
Dla x = 1
1
L = log
a
n
1 = 0 =
* log
a
1 = P
n
6 paź 16:09
Ania:
Dzięki
6 paź 16:13
PW:
Dowód nie korzystający z twierdzenia o sumie logarytmów (tylko definicja logarytmu i własności potęgi):
u
log
a
x
n
=u ⇔a
u
=x
n
⇔ (a
u
)
1/n
= (x
n
)
1/n
⇔a
u/n
=x ⇔log
a
x=
n
⇔nlog
a
x=u⇔nlog
a
x=log
a
x
n
.
6 paź 16:31