Wielomiany
Filip: Wyznacz takie wartości m i n dla których wielomian P(x)=x3 + 2x2 + mx + n przy dzieleniu
przez Q(x)= x2 + x − 2 daje resztę R(x)=4x−3
6 paź 16:04
Gustlik: Z Q(x)= x2 + x − 2 obliczam deltę i miejsca zerowe:
Δ=9, x1=−2, x2=1
Zatem Q(x)=(x+2)(x−1)
Liczę reszte na 2 sposoby:
R(−2)=4*(−2)−3=−8−3=−11
ale R(−2)=P(−2)=(−2)3+2*(−2)2+m*(−2)+n=−8+8−2m+n=−2m+n
z przyrównania reszt otrzymuje równanie: −2m+n=−11
Podobnie:
R(1)=4*1−3=1
R(1)=P(1)=13+2*12+m*1+n=m+n+2
Mam drugie równanie: m+n+2=1 ⇔ m+n=−1
Rozwiąż teraz układ:
{ −2m+n=−11
{ m+n=−1
6 paź 16:35
Filip: Miałem błąd w obliczeniach, teraz już jasne, dzięki!
6 paź 16:51