sprawdz tozsamosc
sp1994: Sprawdz tozsamosci:
a)
1 + ctg =
sin + cos
sin
b)
(tg + ctg )2 =
1
sin2 cos2
c)
tg − ctg = (tg − 1)(ctg + 1)
Jak sie za to zabrac?
6 paź 15:56
sp1994: tam gdzie przenioslo do drugiej linijki powinno byc dzielenie
6 paź 15:58
PW: a)
| | π | |
Elegancja nakazuje napisać, że x jest różna od k |
| (inaczej: x≠k•90°), co wynika z faktu, |
| | 2 | |
że dla takich x funkcja ctgx nie jest określona i są to jednocześnie miejsca zerowe funkcji
sinx.
Jeżeli dopiero zaczynasz uczyć się i znasz tylko określenia funkcji trygonometrycznych dla kąta
ostrego, to nic nie trzeba zakładać.
Po podzieleniu licznika i mianownika po prawej stronie otrzymamy
6 paź 19:38
PW: I się pomyliłem (coś mi sie przestawiło, że po lewej stronie jest tangens), przepraszam −
powinno być: funkcja ctg nie jest określona dla x=k•180°, a funkcja sin ma miejsca zerowe
x=k•180°, a więc x≠k•180°.
6 paź 19:45