Oblicz
Dosia: Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Od rana siedzę z logarytmami, ale z tym jakoś nie mogę sobie
poradzić:
(√8)23 + log4 81=
6 paź 15:35
Garth:
... = (232)23 + log481 = (2)1 + 32log481 =
= (2)1 + log4729 = 2 * 2log4729 = 2 * 212log2729 =
= 2 * 2log2√729 = 2 * √729 = 54
6 paź 15:50
Janek191:
(√8)23 + log4 81 = [( √8)2]13*( √8)log4 81 =
= 813 * ( 80,5)log4 81 = 2* 80,5 log4 81 =
= 2*8log4 810,5 = 2*8log4 9 = 2*( 23)log4 9 =
= 2* 23log4 9 =2*2log4 93 = 2*2log22 93 =
= 2*20,5 log2 93 = 2*2log2 (93)0,5 =
2*2log2 ( 90,5)3 = 2*2log 2 33 = 2*2log2 27 =
= 2*27 = 54
===========
6 paź 16:05
Dosia: Garth, Mogę prosić o objaśnienie? Nie wiem dlaczego jest log4729, co się stało z tym
ułamkiem sprzed logarytmu?
Jak zaczęłam robić, to tak: (812) 23 * (812)log481 =
(232)23 * 232log481 = 21 * 232log481 =
No i właśnie tu utknęłam
6 paź 16:51
Garth:
Troche spoznione, ale moze autor/ka jeszcze przeczyta.
c*log
ab = log
ab
c
| 3 | |
| log481 = log4(81)32 = log4729 |
| 2 | |
7 paź 23:16