trójkąty
Weil:
1. W trójkącie dwa boki mają długość 12 cm i 3cm, a kąt miedzy nimi ma miarę 60 0. Oblicz
a) długość promienia opisanego na tym trójkącie − R
b) długość promienia wpisanego w ten trójkąt − r
więc wiem że pole to 9√3
z tw. cos mam c=3√13
R= √39
ale nie wychodzi mi r (prawidłowy wynik to (5√3 − √39)/2):
P= r *p
9√3 = r * (15 + 3√13)/2
r= 9√3 / (15 + 3√13)/2
6 paź 15:17
AS: Oblicz trzeci bok (c) tw.cosinusów a następnie skorzystaj
z wzoru c = 2*R*sin(γ)
6 paź 15:27
Weil: to mam już wyliczone tylko brakuje mi r
6 paź 17:06
AS: Promień koła wpisanego znajdziesz z wzoru
| | S | |
r = |
| gdzie S − pole trójkąta,p − połowa obwodu |
| | p | |
6 paź 17:10
Weil: no tak pisałam:
r= 9√3 / (15 + 3√13)/2
6 paź 17:12
Weil: teraz nie wiem jak to skrócić do takiej formy (5√3 − √39)/2)
6 paź 17:24
AS:
r= 9√3 / (15 + 3√13)/2 = 18 √3/(15 + 3*√13)
Rozszerzyć przez pomnożenie licznika i mianownika przez
(15 − 3*√13)
6 paź 17:34
Weil: 18 √3 (15 − 3√13) 270√3 − 54√13 270√3 − 54√13
−−−−−−−−−−−−−− * −−−−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(15 + 3√13) (15 − 3√13) 225 −117 108
nie wiem co dalej
6 paź 17:49
Weil: ................
6 paź 17:56
Weil: proszę
6 paź 18:11
5-latek: 18
√3*3
√13≠54
√13 tylko 54
√39 bo
√a*
√b=
√a*b
| | 270√3−54√39 | | 270√3−54√3*√13 | | 54√3(5−√13 | | 5−√13 | |
teraz |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 108 | | 108 | | 108 | | 2 | |
6 paź 18:13
Weil: nie bardzo rozumiem tego ostatniego przejścia w równaniu (co się dzieje z tym 54√3):
54√3(5−√13) 5−√13
−−−−−−−−−−−−−−−− =−−−−−−−−−−−−−−−−−
108 2
6 paź 18:21
5-latek: I nie upilnowalem
√3 Uciekl sobie
| | 54√3(5−√13) | |
Ma byc tak .....= |
| = 54 skracam ze 108 = |
| | 108 | |
270
√3=5*54
√3
natomiast 54
√39=54
√3*
√13 mam tutaj wspolny czynnik 54
√3 ktory wyciagam przed nawias
6 paź 18:33
Weil: dziękuję, już wszystko rozumiem
6 paź 18:37
5-latek:
6 paź 18:41
AS:
| 18 √3 | | 6 √3 | |
| = |
| = |
| 15 + 3 √13 | | 5 + √13 | |
| 6 √3 | | 5 − √13 | |
| * |
| = |
| 5 + √13 | | 5 − √13 | |
| 6 √3*(5 − √13) | | 5√3−√39 | |
| = |
| |
| 25 − 13 | | 2 | |
6 paź 18:42