algebra liniowa
studentkamat: Proszę o rozpisanie i objaśnienia co do rozwiazań − pomocy w ogóle tego nie rozumiem
1.Znaleźć wszystkie macierze X spełniające równanie macierzowe X mnożone razy XT =X2 +
macierz 1 1
−3 0
2. Udowodnić ,że dla dowolnej liczby naturalnej m zachodzi
macierze [1 a]m [1 ma] [ cosα −sinα]m [cos mα −sin mα]
[0 1] = [0 1] , [sinα cosα] = [sin mα cos mα]
6 paź 15:09
wredulus_pospolitus:
(1) ... no ale czego tutaj nie rozumiesz

musisz rozwiązać i tyle
6 paź 15:18
wredulus_pospolitus:
1) m=2
[1 a] * [1 a] = [1*1+a*0 1*a + a*1]
[0 1] [0 1] [0*1+1*0 0*a + 1*1]
2) m=k
.....
3) m=k+1
czyli 'indukcja matematyczna' się kłania
6 paź 15:20