Zadanie
Piotr 10: Naszkicuj wykres funkcji f(x)= − 2sinx*IcosxI dla x∊<−2π;2π>
| | 3π | | π | | π | | 3π | |
f(x)= − 2sin2x dla x∊<−2π; |
| >∪<− |
| ; |
| >∪< |
| ;2π> |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
oraz
| | 3π | | π | | π | | 3π | |
f(x)=2sin2x dla x∊(− |
| ;− |
| )∪( |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Narysowałem wykres funkcji, ale nie jestem jego pewny. Nie umiem tutaj narysować tego, więc
prosiłbym o narysowanie tego wykresu, żebym mógł sobie sprawdzić
6 paź 14:56
wredulus_pospolitus:

ale to będzie:
f(x) = +/− sin(2x)
bez dwójki na początku
6 paź 15:08
Piotr 10: Mi inny wykres wyszedł. Mam w przedziale <−π;0> nad osia OX te dwa ''wykresiki i w przedziale
<0;II> mam na dole te dwa wykresiki
6 paź 15:26
Piotr 10: Bardzo prosiłbym o narysowanie tego wykresu z wyjaśnieniem.Z góry dziękuję
6 paź 15:36
Trivial:

Cześć.

Ponieważ f(x+2π) = f(x) wystarczy rozważyć przedział x∊[0,2π]. W przedziale [−2π,0] wykres
będzie taki sam (okresowość funkcji f). Zatem w przedziale x∊[0,2π] mamy:
| | ⎧ | −sin(2x) dla cosx ≥ 0 | |
| f(x) = −2sinx|cosx| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | sin(2x) dla cosx < 0 | |
Kiedy cosx < 0 (w przedziale głównym [0,2π])? Dla x ∊ (
π2,
3π2).
Zatem: rysujemy wykres
czerwony.
Dla x ∊ [0,2π]\(
π2,
3π2) rysujemy
niebieski
Teraz kopiujemy wykres na lewą stronę (nie odbijamy, tylko kopiujemy −
zielony)
Dodajemy
fioletowe kropki, żeby było widać gdzie się kończy wykres i gotowe.
6 paź 16:03
Piotr 10: Ok, dzięki

. W ogóle na samym początku już błąd zrobiłem.. z tą dwójką
6 paź 16:12