matematykaszkolna.pl
Zadanie Piotr 10: Naszkicuj wykres funkcji f(x)= − 2sinx*IcosxI dla x∊<−2π;2π>
  π π  
f(x)= − 2sin2x dla x∊<−2π;

>∪<−

;

>∪<

;2π>
 2 2 2 2 
oraz
  π π  
f(x)=2sin2x dla x∊(−

;−

)∪(

;

)
 2 2 2 2 
Narysowałem wykres funkcji, ale nie jestem jego pewny. Nie umiem tutaj narysować tego, więc prosiłbym o narysowanie tego wykresu, żebym mógł sobie sprawdzić
6 paź 14:56
wredulus_pospolitus: rysunek ale to będzie: f(x) = +/− sin(2x) bez dwójki na początku
6 paź 15:08
Piotr 10: Mi inny wykres wyszedł. Mam w przedziale <−π;0> nad osia OX te dwa ''wykresiki i w przedziale <0;II> mam na dole te dwa wykresiki
6 paź 15:26
Piotr 10: Bardzo prosiłbym o narysowanie tego wykresu z wyjaśnieniem.Z góry dziękuję emotka
6 paź 15:36
Trivial: rysunek Cześć. emotka Ponieważ f(x+2π) = f(x) wystarczy rozważyć przedział x∊[0,2π]. W przedziale [−2π,0] wykres będzie taki sam (okresowość funkcji f). Zatem w przedziale x∊[0,2π] mamy:
 −sin(2x) dla cosx ≥ 0 
f(x) = −2sinx|cosx| =
 sin(2x) dla cosx < 0 
Kiedy cosx < 0 (w przedziale głównym [0,2π])? Dla x ∊ (π2,2). Zatem: rysujemy wykres czerwony. Dla x ∊ [0,2π]\(π2,2) rysujemy niebieski Teraz kopiujemy wykres na lewą stronę (nie odbijamy, tylko kopiujemy − zielony) Dodajemy fioletowe kropki, żeby było widać gdzie się kończy wykres i gotowe.
6 paź 16:03
Piotr 10: Ok, dzięki emotka. W ogóle na samym początku już błąd zrobiłem.. z tą dwójką
6 paź 16:12