Rozwiąż równanie. W rozwiązaniu usuń niewymierność z mianownika.
nu: Rozwiąż równanie. W rozwiązaniu usuń niewymierność z mianownika.
Ktoś może mi wyjaśnić w jaki sposób robić tego typu zadania takim prostym przykładzie
√3x−2 = 1
6 paź 14:44
wredulus_pospolitus:
a gdzie tu mianownik widzisz
6 paź 14:46
nu: Taka treść zadania, może w innych przykładach w trakcie liczenia się zrobi.
6 paź 14:47
wredulus_pospolitus:
sprawdź czy dobrze napisałeś przykład
6 paź 14:48
wredulus_pospolitus:
ach ... jednak będzie
6 paź 14:48
wredulus_pospolitus:
tam jest:
√3x
czy:
√3*x
| | 3 | | 3√3 | | 3√3 | |
√3x − 2 = 1 => √3*x = 3 => x = |
| => x = |
| => x = |
| => |
| | √3 | | √3*√3 | | 3 | |
x =
√3
6 paź 14:49
nu: tak to jest cały przykład a) w kolejnych również nie ma ułamka
b) 3x√3+2 = x√3
kolejne również są bez nich. Jeśli możecie to poinstruujcie mnie jak zrobić przykład a może
sobie z resztą poradze.
6 paź 14:50
nu: Wynik, który napisałeś zgadza się z odpowiedzią

Teraz tylko muszę ogarnąć co tam zrobiłeś.
6 paź 14:51
nu: Pomożecie mi z kolejnym?

3x
√3+2=x
√3 / :
√3
3x√3+2√3 = x /*
√3√3
x=
2√3+(3x√3)*√33
I dalej jak? Czy w ogóle to jest dobrze?
6 paź 15:15