Prosze o pomoc, kompletnie nie wiem jak to zrobic :/
freezen: Prosze o pomoc, kompletnie nie wiem jak to zrobic

Dane sa wielomiany G(x) = 2x − 3, W(x) = x2 + bx + c i
P(x) = 2x3 + x2 − 8x + 3. Wyznacz współczynniki b i c tak, aby wielomian
G(x) ·W(x) − P(x) był wielomianem zerowym.
6 paź 14:40
wredulus_pospolitus:
G*W −−− dokonaj mnożenia
odejmij od tego P(x)
i sprawdź kiedy to będzie równe 0 ... czyli kiedy współczynniki przy każdej z potęg 'x' będą =0
6 paź 14:44
wredulus_pospolitus:
np.
G(x) = ax+b
W(x) = 7x − 5
kiedy W(x) − G(x) będzie wielomianem zerowym

G(x) − W(x) = ax+b − (7x−5) = ax + b − 7x + 5 = x*(a−7) + (b+5)
czyli:
a−7 = 0
b+5 = 0
czyli:
dla:
a = 7 i b = −5
6 paź 14:45
seba: a jaki bedzie wynik mnożenia G*W bo nie bardzo to ogarniam?
6 paź 14:59
wredulus_pospolitus:
G(x) = 2x − 3, W(x) = x2 + bx + c
G(x) * W(x) = (2x−3)*(x2+bx+c)
i wymnażasz 'każdy z każdym'
6 paź 15:06
seba: 2x2+2x2b+2xc−3x2−3bx−3c ?
6 paź 15:08