rozwiązywanie równań kwadratowych
Katarzyna: Potrzebuję pomocy z tym zadaniem. Odpowiedź z tyłu książki: x=−2 i 6. Wskazówka: podstaw za
t=√x2−4x+6
x2−4x−6=√2x2−8x+12
(znaki są na pewno dobrze przepisane, gdyby ktoś się zastanawiał)
6 paź 14:34
PW: Założenie do tej wskazówki: t≥0 (bo jest to wartość pierwiastka), mamy tam
√2(x2−4x+6=√2•t
Dlatego po rozwiązaniu równania
t2−√2•t=0, t≥0
trzeba rozpatrzeć, czy otrzymane "kandydatki na rozwiązania" t1 i t2 są nieujemne (i
oczywiście czy wyliczone w ten sposób x spełniają warunek należenia do dziedziny, którą na
pewno ustaliłaś na samym początku).
6 paź 14:46
Katarzyna: Ale po lewej stronie napisałeś t2, a lewa strona od t różni się znakiem.
6 paź 15:00