Oblicz kapitał początkowy
Annakaa: Mam zadanie z procentów prostych. Kompletnie nie wiem jak je rozwiązać:
Po 10 latach kapitał zgromadzony na koncie osiągnął wartość 100 000 zł. Oblicz wartość kapitału
początkowego jeżeli pieniądze były złożone na procent prosty o 10%−towej stopie rocznej.
6 paź 14:19
dero2005:
F
v = P
v(1+r*n)
F
v = 100 000
r = 10% = 0,1
n = 10
| | Fv | | 100 000 | |
Pv = |
| = |
| = 50 000 zł |
| | 1+r*n | | 1 + 0,1*10 | |
6 paź 14:30
Annakaa: Mam pytanie to to rozwiązujemy ze wzoru na procent składany tylko go przekształcamy ?
Bo w zad. miałam, że to procent prosty : P I dziękuję za rozwiązanie bo wynik wyszedł dobry: D
6 paź 14:41
wredulus_pospolitus:
przecież wzór tutaj podany przez dero jest na procent prosty
6 paź 14:42
wredulus_pospolitus:
na procent składany przecież jest:
6 paź 14:43
Annakaa: no może ale ja miałam taki:
Kn=Ko+p/100*Ko*n
My mieliśmy taki w książce i z takiego rozwiązywaliśmy zadania.
6 paź 14:48
dero2005:
Kn = Ko + p100*Ko*n = Ko(1+ p100*n)
gdzie:
p − oprocentowanie w %% np 10%
n − lata
Ko − kapitał początkowy
Kn − kapitał końcowy
6 paź 19:06
Annakaa: Ok. Super : D Teraz wszystko jasne : D Jeszcze raz dziękuję, bo ja właśnie kombinowałam z tym
wzorem i za nic wyjść nie chciało: )
6 paź 19:12