pole trójkąta
?:

Oblicz długości boków trójkąta równoramiennego o polu 25
√2 cm
2 i kącie 45 stopni między
ramionami.
P = (a*b*sinγ)/2
25
√2=(b
2*
√2/2)/2
50
√2= b
2*
√2/2
50
√2* 2/
√2 = b
2
b=10
nie wiem jak zabrać się za obliczanie podstawy
6 paź 14:13
ICSP: twierdzenie cosinusów znasz czy nie za bardzo ?
6 paź 14:14
?: znam
tylko nie wiem, które wybrać boki do stosunku
6 paź 14:19
?: ..
6 paź 14:30
?: podpowie ktoś?
6 paź 14:37
ICSP: przecież w twierdzeniu cos wybiera się wszystkie boki.
Znasz tylko jeden kąt

a
2 = b
2 + b
2 − 2b
2cos45
o
6 paź 14:38
?: no tak, dziękuję
6 paź 14:39