Zadanie
Wiola: Pomożecie zrozumieć mi to jak to się robiło bo mam jutro kartkówkę i nie umiem tego niestety
mam takie zadania . To z działu Wartości bezwzględna liczby rzeczywistej .
1. Liczbami spełniającymi równanie |2x+3| = 5
a. 1 i −4 b .1i 2 c.−1 i4 d .−2 i 2
i dlaczego ?
wiem , że to łatwe ale ja nie umiem tego nie rozumiem kiedy co jak i kiedy znaki się
zmieniają
sooryy
6 paź 14:05
Piotr 10: Interpretacja geometryczna
I2x+3I=5
Ix+1,5I=2,5
Szukam na osi liczbowej liczb, których odległość od liczby ''−1,5'' wynosi 2,5.
Odp: x∊{−1;4}
6 paź 14:11
czacza: 2x+3=5 lub 2x+3=−5
2x=2 2x=−8
x=1 x=−4
więc odpowiedź a
6 paź 14:14
Wiola: Dziękuje ci bardzo
6 paź 14:14
Piotr 10: Faktycznie, szukałem liczb od liczby ''1,5''. Odp:x∊{−4;1}
6 paź 14:15
Wiola: a da sie to zrobić przez os ?
6 paź 14:20
Aga1.:

Oczywiście, ale po przekształceniu,tak jak zrobił Piotr 10.
6 paź 14:27