planimetria
janek : Witam, proszę o pomoc.
Dany jest prostokat ABCD o przekatnych dlugosci 16 i boku 6. Wyznacz tangens kata, pod jakim
przekatna jest nachylona do danego boku tego prostokata.
6 paź 14:01
PW: Z twierdzenia Pitagorasa policzyć długość drugiego boku (drugiej przyprostokątnej) i zastosować
definicję tangensa (patrz na treść zadania, żeby nie pomylić kolejności przyprostokątnych −
która długość w liczniku, a która w mianowniku).
6 paź 14:35
dero2005:

d = 16
b = 6
a =
√d2 − b2 =
√162 − 62 =
√220 = 2
√55
| | a | | 2√55 | | √55 | |
tgα = |
| = |
| = |
| |
| | b | | 6 | | 3 | |
6 paź 14:38
Henryk: a = 2715; b = 1990; d = 3366; α = ?;
15 paź 21:33