nie wiem jakdokńczyć
kancia17: Nie wiem jak dokończyć
równanie wykładnicze
d) (3x)2x x (81x)x = 9x2+4}
32x2 x (34x)x= (32x2+8)
2x2+4x2=2x2+8
6 paź 13:57
Lorak: ten x to jest mnozenie ?
po prawej stronie równania czwórka jest w wykładniku potęgi czy nie?
przepisz to porządnie...
6 paź 14:03
Janek191:
(3x)2x * (81x)x = 9x2 + 4
32x2 * (34x)x = (32)x2 + 4
32x2 *34x2 = 32x2 + 8
36x2 = 32x2 + 8
6x2 = 2x2 + 8
4x2 = 8 / : 4
x2 = 2
x = −√2 lub x = √2
==================
6 paź 14:36
Janek191:
(3x)2x * (81x)x = 9x2 + 4
32x2 * (34x)x = (32)x2 + 4
32x2 *34x2 = 32x2 + 8
36x2 = 32x2 + 8
6x2 = 2x2 + 8
4x2 = 8 / : 4
x2 = 2
x = −√2 lub x = √2
==================
6 paź 14:36
kancia17: dziękuję
6 paź 15:47