oblicz granicę
plisia: Hej

Jak rozwiązać takie zadania:
Oblicz granicę:
1.a) a
n=3n −
√10n6 + 6n −15
| | cos(n3) | | 3n | |
b)an= |
| − |
| |
| | 2n | | 6n+1 | |
| | tn+1 | |
2.Wyznacz granicę lim |
| w zależności od parametru t∊R |
| | n−3 | |
Bardzo proszę o pomoc, mam kilka podobnych przykładów a nie wiem jak to ruszyć
6 paź 13:57
Krzysiek: 1a)wyciągnij przed nawias n
3
| | cos(...) | |
b)cosinus jest ograniczony wiec do czego zmierza |
| ? |
| | n | |
a drugi ułamek wystarczy podzielić przez 'n'
c)tam w nawiasie jest 2 ?
jeżeli tak to po prostu to zmierza do 2
0 =1
2.podziel licznik i mianownik przez 'n'
6 paź 14:04
plisia: ok dzięki za wskazówki, już sobie sprawdzam czy umiem
6 paź 14:17
plisia: | | 3 | | 10 | | 6 | | 15 | |
w 1a) wychodzi mi lim n3( |
| − √ |
| + |
| − |
| ) tylko 3 ostatnie |
| | n2 | | n3 | | n8 | | n9 | |
liczby pod pierwiastkiem, jakoś nie mogłam tego napisać wynik ma być −niesk a ja nie wiem co
dalej
6 paź 14:33
plisia: w 2 wyszło mi, ze granicą jest t, dobrze? i to tyle, tak?
6 paź 14:37
Krzysiek: 1.a) n3(3/n2−√10−6/n5 −15/n6)=[∞*(−10)]=−∞
2.tak
6 paź 14:44
plisia: a no tak

ale wyciągnęłam przed nawias aż wstyd haha a to nie powinno być [
∞*(−
√10)]=−
∞ ?
6 paź 14:59
Krzysiek: tak powinno być √10
6 paź 15:00
plisia: ok to to tam, już próbuje reszte
6 paź 15:14
plisia: mam i to z cos
| | 1 | | 3n | |
lim |
| *cos(n3) − |
| z tej pierwszej części mam 0 bo zbieżny do |
| | 2n | | | |
| | 1 | |
0*ograniczony=0, czyli wynik to − |
| |
| | 2 | |
tak?
6 paź 15:26
plisia: a mógłbyś wyjaśnić mi jeszcze dlaczego c) zmierza do 1?
6 paź 16:55
Krzysiek: b)ok
c) 7/(3n)→0
2/n→0 więc całość zmierza do (2+0)0=1
6 paź 18:55
agata: aaa załapałam

dziękuje bardzo bardzo za pomoc
8 paź 00:56