granica
agata : | | −8n−1 | |
a jak obliczyć granice an= |
| |
| | 7n+1 | |
6 paź 13:46
wredulus_pospolitus:
sprowadź licznik i mianownik do tej samej potęgi
podziel przez liczbę w mianowniku o największym wykładniku (krok konieczny przy ogólnej postaci
przykładu)
tam w liczniku jest −(8
n−1) czy (−8)
n−1
6 paź 13:48
plisia: −(8n−1)
6 paź 14:07
6 paź 14:08
plisia: | | | |
i jak podzielę przez 8n to mam lim |
| |
| | | |
ma mi wyjść −niesk a ja tego tu nie widzę, co robię źle?
6 paź 14:49
wredulus_pospolitus:
dzielisz przez największe wyrażenie z MIANOWNIKA
6 paź 14:50
wredulus_pospolitus:
bo wtedy wyrażenie w mianowniku (już po podzieleniu) będzie dążył do 'jakiejś' stałej (w tym
przypadku będzie to 7)
natomiast granicę określać będzie licznik bo:
1) 0 gdy a<b
2) stała gdy a=b
3)
∞ gdy a>b
założenie ... a = |a| oraz b = |b|
gdyby było tam (−8)
n−1 to granica by nieistniała
6 paź 14:52
plisia: a no tak! mam to

bardzo dziękuje
6 paź 15:11
wredulus_pospolitus:
i w ten sposób np.:
| | 5n + 42n + 3n | |
lim |
| = ...  |
| | 33n+6n | |
6 paź 15:16
plisia: w mianowniku jest 33n + 6n ?
6 paź 15:53