help
ziomek: W trójkącie prostokątnym przeciwprostokątna ma długość 25 cm. Długość promienia okręgu
wpisanego w ten trójkąt jest równa 3 cm. Oblicz pole tego trójkąta.
JAK TO OBLICZYC BEZ DELTY?
6 paź 13:44
Beti: a dlaczego koniecznie chcesz to liczyć bez delty
6 paź 13:46
ziomek: nie "znamy" jeszcze delty, dlatego nie mamy tego wykorzystać
6 paź 13:47
Beti: w takim razie może tak?
a + b = 31 (to już było wcześniej wyznaczone)
I teraz zależność:
| | 31+25 | | 58 | |
P = |
| *3 = |
| *3 = 28*3 = 54  |
| | 2 | | 2 | |
6 paź 13:53
ziomek: :(
6 paź 13:53
Beti: znaczy P = 84
6 paź 13:53
ziomek: P= 84 (tak jest w odp)
6 paź 13:54
ziomek: ooo, dzieki!
6 paź 13:54
ziomek: a Beti, mogłabyś jeszcze roziwązać to :W trójkącie ABC w którym AC = BC = 15cm i kat przy
wierzchołku C wynosi 30 stopni poprowadzono odcinek AD w ten sposób że D należny do BC oraz
pole trójkąta ADC jest dwa razy większe od pola trójkąta ABD . Oblicz AD
6 paź 13:55
ziomek:
6 paź 14:00