zagubiony: Hej

wytłumaczy mi ktoś takie zadanie?
Wyznacz wartości parametru m dla których równanie |2x+6|−x=3m ma dwa rozwiązania :
a. ujemne
b. przeciwnych znaków
Z góry dzięki
6 paź 13:33
wredulus_pospolitus:
czy potrafisz rysować wykresy funkcji mające w swoim równaniu wartość bezwzględną
6 paź 13:43
zagubiony: tak
6 paź 13:45
Aga1.: Rozwiąż graficznie rysując wykres y=I2x+6I−x, a następnie proste o równaniu y=3m
tak, by
wykresy miały dwa punkty wspólne o
a) odciętej ujemnej
6 paź 14:32
zagubiony: ale tu jest jeszcze to m. pomoże ktoś czy nie

?
6 paź 14:33
zagubiony: dziękuje bardzo!
6 paź 14:33
zagubiony: a jak będą wyglądały te proste?
6 paź 14:34
pigor: ..., wyznacz wartości parametru m dla których równanie
|2x+6|−x= 3m ma dwa rozwiązania
a) ujemne , b) przeciwnych znaków.
−−−−−−−−−−−−−−−
no to może np. tak : |2x+6|−x= 3m ⇔ |2x+6}= x+3m i x+3m ≥0 ⇔
⇔ (2x+6= −x−3m lub 2x+6=x+3m) i x ≥ −3m) ⇔
⇔ (3x= −3m−6 lub x=3m−6 x ≥ −3m) i x ≥ −3m ⇔
⇔ (
x= −m−2 lub
x= 3m−6 x ≥ −3m) i x ≥ −3m , więc
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a) dwa rozwiązania ujemne ⇔
⇔ −m−2 < 0 i 3m−6< 0 i −m−2 ≥ −3m i 3m−6 ≥ −3m ⇔
⇔ m >−2 i m< 2 i 2m ≥2 i 6m ≥6 ⇔ −2< m <2 i (*)
m ≥1 − wtedy równanie ma sens
⇔
1 ≤ m < 2 ⇔
m∊[1;2) ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b) dwa przeciwnych znaków ⇒ (−m−2<0 i 3m−6 >0) lub (−m−2>0 i 3m−6 <0) ⇔
⇔ (m >−2 i m >2) lub (m<−2 i m< 2) ⇒ (m >2 lub m< −2) i m ≥1 x (*) ⇔
⇔ (m >2 i m ≥1) lub (m<−2 i m ≥1) ⇔
m >2 lub m∊∅ ⇔
m∊(2;+∞) . ...
6 paź 15:27