Janek191:
( x − 5)
2 + ( y + 1)
2 = 4 = 2
2
S = ( 5; − 1) r = 2
Symetria osiowa jest izometrią − zachowuje odległość punktów więc promień r się nie zmieni
a)
oś OX
x' = x
y' = − y
S = ( 5; − 1) więc S
1 = ( 5; 1)
Odp. ( x − 5)
2 + ( y − 1)
2 = 4
========================
b) oś OY
x' = − x
y' = y
S = ( 5; − 1) więc S
2 = ( − 5; − 1)
Odp. ( x + 5)
2 + ( y + 1)
2 = 4
========================
c) prosta o równaniu y = − 1
S = ( 5; − 1) leży na tej prostej, więc jest ona osią symetrii danego okręgu
Odp. ( x − 5)
2 + ( y + 1)
2 = 4
========================
d) Prosta o równaniu y = − x
Przez punkt S = ( 5; − 1) prowadzimy prostą prostopadłą do danej:
− 1*a
2 = − 1
a
2 = 1
y = x +b
2
więc
− 1 = 5 + b
2
b
2 = − 6
y = x − 6
−−−−−−−
Znajdujemy punkt wspólny prostych o równaniach:
y = − x
y = x − 6
−−−−−−−−−−
− x = x − 6
−2x = − 6
x = 3
−−−−
y = − 3
−−−−−−−
P = ( 3; −3) − jest środkiem odcinka SS
4, gdzie S
4 = ( x; y)
Mamy więc
| 5 + x | | −1 + y | |
| = 3 |
| = − 3 |
| 2 | | 2 | |
5 + x = 6 − 1 + y = − 6
x = 1 y = − 5
S
4 = ( 1; − 5)
Odp. ( x − 1)
2 + ( y + 5)
2 = 4
========================