wielomiany
hipp: hej, mam jedno pytanie
e) x³ − 7x² − 3x + 21= x²(x − 7) − 3(x − 7) = (x − 7)(x² − 3) = (x − 7)(x − √3)(x + √3)
f) x³ + x² + 4x + 4= x(x²+4) + (x²+4) = x²(x + 1) + 4(x + 1) = (x + 1)(x² + 4)
dlaczego w przykladzie e) (x2−3) zostalo rozbite na 2 nawiasy
a w przykladzie f) tego nie zrobiono ( chodzi o znak '+" ? )
6 paź 13:28
Beti: tak
w e) stosuje się wzór na różnicę kwadratów
w f) wychodzi suma kwadratów − a tego nie da się rozłożyć (bo ona nigdy się nie wyzeruje)
6 paź 13:32
hipp: dzieki ; )
6 paź 13:37