liczby zespolone
mat: (2+5i)3
6 paź 13:10
5-latek: Wzor (a+b)3 a takze pamietac ze i2=−1
6 paź 13:14
Mila:
możesz też tak:
(2+5i)2*(2+5i)=....
6 paź 17:11
mat: dobra wychodzi mi takie coś: 4+20i+25i
2 (2+5i)=
8+20i+40i+100i
2+50i
2+125i
3=8+60i−100−50+125i
3=8−150+60i+125i
3=−142+60i+125i
3 i dalej nie
wiem co zrobić, potrzebuje pomocy
6 paź 17:47
mat: ppomoze ktos?
7 paź 18:06
marysia : 8+125=133
7 paź 18:18
Mila:
i2=−1
(2+5i)2=4+20i+25i2=4+20i−25=−21+20i
(−21+20i)*(2+5i)=−42−105i+40i +100i2=
−42−65i−100=−142−65i
8 paź 19:46