Wartość bezwzględna
JK: Rozwiąż równanie:
||x|−1|=3
|x|−1=3 lub |x|−1=−3
|x|=4 |x|=−2
czy tutaj muszę znów rozpatrywać przypadki? w sensie np. x=4 lub x=−4? Czy odpowiedzią jest x=4
v x=−2
6 paź 13:06
Beti:
musisz rozpatrywać, ale zauważ, że drugie równanie nie ma rozwiązania, bo |x| nie może być
liczbą ujemną
6 paź 13:07
Kostek:
||x|−1|=3
|x|−1=3 lub |x|=−2 sprzeczne
|x|=4
x=−4 lub x=4
6 paź 13:09
JK: Racja, dzięki

czyli odpowiedzią będzie x= 4 i x=−4?
6 paź 13:09
JK: A jeśli mam coś takiego:
||x|+3|=1
|x|+3=1 v |x|+3=−1 sprzeczne
|x|=−2 to też jest sprzeczne?
6 paź 13:12
Kostek:
nie znasz wzorów i definicji wartości bezwzględnej
6 paź 13:14
JK: Strasznie mi się to myli, a wydawało mi się, że od czegoś to forum tutaj jest...
6 paź 13:15