granica
agata : oblicz granicę
an=3 2−5n+10n23n+15 jak to zrobic?
najpierw mam obliczyć lim potęgi?
6 paź 12:55
Beti: najpierw masz to zapisać czytelnie
6 paź 12:56
agata : | | 2−5n+10n2 | |
an= 3 |
| nie potrafię zapisać tego tak, żeby było widać, że to jest potęga |
| | 3n+15 | |
i jednocześnie było tak ładnie
6 paź 13:06
Gustlik: Oblicz granicę tego ułamka w mianowniku, a potem podnieś 3 do wartości tej granicy.
6 paź 13:07
agata : kurcze chyba nie czaje
6 paź 13:24
Gustlik: | | 2−5n+10n2 | | 2n−5+10n | |
limn→∞ |
| =limn→∞ |
| =+∞ |
| | 3n+15 | | 3+15n | |
Jeżeli ciąg dany jest funkcją wymierną, to licząc granicę dzielisz licznik i mianownik przez
najwyższą potęgę n z mianownika, czyli w tym przypadku przez n.
Zatem lim
n→∞a
n=3
+∞=+
∞
6 paź 13:28
Gustlik: Poprawiam poprzedni post − miało być "w wykładniku" a nie "w mianowniku". Sorki.
6 paź 13:30
agata : właśnie coś mi nie pasowało

dziękuje bardzo teraz już wszystko jasne
6 paź 13:32