Uzasadnij, że iloczyn liczb a i b jest liczbą naturalną jeśli
meeow: Uzasadnij, że iloczyn liczb a i b jest liczbą naturalną jeśli a=|2√5−√7| i
b=√12−2√35
6 paź 12:34
Kaja: a ten √7 ma być w mianowniku koło √5?
6 paź 12:52
Gustlik: | | 2√5 | | 2√5 | | −2√5+5√7 | |
a=| |
| −√7|=|−1,7513241200646747119379462861467|=− |
| +√7= |
| = |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
b=
stosujesz wzory:
gdzie x=
√a2−(b√c)2
√12−2√35
x=
√122−(2√35)2=
√144−4*35=
√144−140=
√4=2
| | √12+2 | | √12−2 | | √14 | | √10 | |
√12−2√35= |
| − |
| = |
| − |
| = |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
=
√7−
√5
| | 5√7−2√5 | | (5√7−2√5)*(√7−√5) | |
a*b= |
| *(√7−√5)= |
| |
| | 5 | | 5 | |
Sprawdź, czy masz poprawnie zapisane liczby, bo mi nie wychodzi naturalna, prawdopodobnie źle
przepisałeś liczę a.
6 paź 13:03
meeow: w mianowniku w pierwszym jest √5−√7
6 paź 13:09
Kaja: | | 2*(√5+√7) | | 2*(√5+√7) | |
a=|U{2}{√5−√7|=| |
| |=| |
| |=|−√5−√7|=√5+√7 |
| | 5−7 | | −2 | |
b)=
√7+5−2√7√5=
√√72−2√7√5+√52=
√(√7−√5)2=|
√7−
√5|=
√7−
√5
a*b=(
√5+
√7)*(
√7−
√5)=7−5=2
6 paź 13:11