Wykaż że funkcja h(x)=x^2+2^5^0*x+2^9^8 ma jedno miejsce zerowe
kamczatka: Wykaż że funkcja h(x)=x2+250*x+298 ma jedno miejsce zerowe
6 paź 12:22
Aga1.: Oblicz Δ i powinno wyjść Ci 0.
6 paź 12:24
wredulus_pospolitus:
Δ = 2100 − 4*298 = 0 −> jedno miejsce zerowe
c.n.w.
6 paź 12:24
wredulus_pospolitus:
albo
x2+250*x + 298 = x2 + 2*249x + (249)2 = (x + 249)2
6 paź 12:25
Gustlik: Δ=(250)2−4*1*298=2100−22*298=2100−2100=0
Jeżeli Δ=0 to funkcja ma 1 miejsce zerowe, c.n.d.
6 paź 12:25
Beti:
f. kwadr. ma 1 m.z. wtedy, gdy delta jest równa zero, więc liczysz deltę:
Δ = (250)2 − 4*298 = 2100 − 22*298 = 2100 − 2100 = 0
cbdw
6 paź 12:26
kamczatka: dzięki myślałem że ten x to b.
6 paź 12:26