Wartość bezwzględna
JK: Witam, mam zadanie typu "Korzystając z własności wartości bezwzględnej, wykaż, ze dla podanych
wartości x prawdziwa jest równość". Proszę o rozwiązanie jednego przykładu, bo nie wiem jak to
zacząć

a) |6x−9| * 4/|6−4x|=6 dla x≠3/2
6 paź 12:21
Aga1.: | I6x−9I*4 | | I3I*I2x−3I*4 | | 12I3x−2I | |
| = |
| = |
| =16. |
| I6−4xI | | I2I*I3−2xI | | 2I3x−2I | |
6 paź 12:29
Aga1.: Oczywiście =6.
6 paź 12:30
JK: Dlaczego w ostatnim ułamku zamieniły się liczby przy których jest x? Na poczatku x był przy 2x,
a na koncu zamienia się na 3x.
6 paź 12:34
Aga1.: Chochlik ,powinno być
6 paź 12:36
JK: Aa, za x podstawiamy to x≠3/2, tak?
6 paź 12:36
JK: Hm, to w takim razie po co nam założenie, że x nie może równać się 3/2?
6 paź 12:37
JK: Jest ktoś w stanie to wytłumaczyć?
6 paź 12:57
Aga1.: Gdy za x podstawisz 3/2 to w mianowniku otrzymasz 0.
A dzielenie przez 0 jest wykonalne?
6 paź 22:30
5-latek: W tym zadaniu musisz skorzystac z takich zaleznosci wartosci bezwzglednych
|a−b|=|b−a| i druga |a*x|=a|x|−−−gdzie a to stala
np |6x−9|=|3(2x−3)|= tutaj stala to 3 wiec to = 3|2x−3|
teraz |6−4x|=|2(3−2x)|=2|3−2x| =2|2x−3|
6 paź 22:40